2020. január 5., vasárnap

https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fbenyustestverek.hu%2Fbemutatkozas%2Fbenyus-testverek-kamaraegyuttese%2F%3Ffbclid%3DIwAR2I8OYkfbuy89S5UxhTz1sv2JxsHwlJE9ZU7MekHE0QOt7MkxvKLe33EQc&h=AT3WIrap1nGsd8Ws6HxHOyHzxPeY6bz_cR7mXSqeGxYX1S8ZWM5e2W-km-Biq_42a_Wax5GcTAOoXZd0my5JZFX9K6daPdvy2LjkHd_GOIPQDs4HsLio1EE_Q1ZF1W25Le5Fz-8HCVS-HfUJWjDc



Cyrano de Bergerac

Ünnepi nyitvatartás

Kedves Látogatók! Családi múzeumunk január 6-ig csak előzetes bejelentkezéssel tart nyitva: info@mcpmuzeum.hu vagy 30/201-1073.

„A lelki gazdagodás hatalmas forrásai erednek a zenéből. Azon kell lennünk, hogy minél többek számára megnyíljanak.” (Kodály Zoltán)


A Benyus Testvérek Kamaraegyüttese tíz testvérből álló kis szimfonikus együttes. Megalakulásuk idejét nem könnyű meghatározni, mivel a gyermekek születésük sorrendjében fokozatosan kapcsolódtak be a közös zenélésbe, így a kamaraegyüttes közös múltja több mint 30 évre tekint vissza.
Benyus Sándor, az édesapa zongorázott, hegedült és kórust vezetett, felesége, Anna pedig hegedült. Az évről évre bővülő együttes tehát egy sokgyermekes házaspár zeneszeretetéből született. Tagjai a zene iránti szeretetet még gyermekkorukban megtapasztalták, és a muzsikától felnőttként sem szakadtak el. A tíz testvér mindegyike a zenészhivatás mellett döntött, és diplomát szerzett valamely zeneművészeti egyetemen vagy főiskolán.
A családi kamarazenélés hagyománya tovább folytatódik, mára már az unokák (majdnem mind a 28) is együtt zenélnek.
Az elmúlt évtizedekben az együttes koncertjeinek helyszíne volt a Liszt-ház, a Magyar Rádió, az Erkel Színház, a Kiscelli Múzeum, a Zeneakadémia, a Művészetek Palotája, a Pesti Vigadó, a Parlament. Felléptek a Ciróka Bábszínház társulatával: Visegrádon, Pécsett és Budapesten. Rendszeres közreműködője különféle rendezvényeknek, fesztiváloknak, kiállításoknak, templomi ünnepségeknek. Az együttes tagjai hivatásuknak érzik, hogy elvigyék az élő zene szépségét azokhoz, akik ehhez nehezebben jutnak hozzá. Ezért több helyen adnak meghívásra koncertet karitatív jelleggel: vidéken, idősek otthonában, kórházakban, pszichiátriai betegeknél, börtönben, fogyatékkal élőknél.
Koncertkörutak keretében eljutottak Erdélybe és Európa számos országába (Ausztria, Belgium, Franciaország, Lengyelország, Németország, Olaszország).
Az évek során a televízió is készített velük műsort: többek között szerepeltek Vitray Tamás (Talkshow) és Borbás Marcsi (Családmesék) műsorában. Hallhattuk őket különböző rádióadásokban pl.: Kerényi Mária, Varga Károly és Magyar Kornél vendégeként a Bartók Rádióban, valamint megjelentek számos újság és folyóirat hasábjain is.
Mivel a család, s ezáltal az együttes is folyamatosan bővült, a darabokat is mindig újra kellett hangszerelni. Ezt kezdetben az édesapa vállalta magára, majd valamivel később már az idősebb gyerekek is besegítettek.
Hangszeres és énekes repertoárjuk igen széles skálán mozog: a reneszánsztól korunkig, a klasszikus műfajoktól a népszerű melódiákig, a rövidebb, két-három szólamú művektől a nagy szimfonikus darabokig terjed. Ezek mellett mindig törekszenek arra, hogy műsorukban magyar zeneszerzőket is megszólaltassanak.

Tagok


Tevékenység

  • Idősek otthonában koncertek
  • Gyerek műsorok
  • Rendezvényeken közreműködés
  • Zenélés esküvőn, lakodalmon
  • Templomi zenei szolgálat
  • Külföldi koncert
  • Vidéki településeken fellépések

Bemutatás

Az eredetileg csak testvérekből álló kamaraegyüttes alkalmanként kiegészül a házastársak és gyermekeik kórusával. A kibővült együttes első jelentős szereplése 2011-ben a krakkói Isteni Irgalmasság Konferencián való közreműködés volt. Az elmúlt időszakban több alkalommal felléptek az ország különböző pontjain, így mára ennek a felállásnak is megvan a hagyománya – ezt tükrözi az idén megjelent Karácsonyi énekek című CD is.

Tagok

id. Benyus Sándor – Benyus Sándorné
ifj. Benyus Sándor – Benyusné Szász Mónika, Benyus Gellért,Benyus Margaréta, Benyus Ágnes
Sivadóné Benyus Hedvig – Sivadó János, Sivadó Dávid, Sivadó Balázs, Sivadó Mónika, Sivadó  Brigitta, Sivadó Zsófia, Sivadó Anna, Sivadó Domonkos, Sivadó Kristóf
Benyus Tamás – Benyusné Balogh Orsolya, Benyus Ágoston, Benyus Fülöp, Benyus Attila, Benyus  András, Benyus Anna, Benyus Lúcia
Bocsákné Benyus Anna – Bocsák Gábor, Bocsák Rita, Bocsák Kinga,  Bocsák Balázs, Bocsák  Tamás, Bocsák Bernát, Bocsák Péter, Bocsák Ambrus, Bocsák Bálint, Bocsák Ferenc
Benyus Mária SSS
Vargáné Benyus Bernadett – Varga György, Varga István, Varga Bernadett, Varga János
Benyus Gertrúd
Kozmáné Benyus Kinga – Kozma Gergely, Kozma János, Kozma Filoména
Benyus János Pál – Benyusné Szabó Ágnes, Benyus Dorottya, Benyus Benedek, Benyus Marcell,  Benyus Veronika, Benyus Bertalan, Benyus Dániel
Benyus Péter


Szülők – Alapítók

Benyus Sándor és Anna a Benyus Testvérek Kamaraegyüttesét alkotó tíz testvér szülei és az immár 36 unoka nagyszülei. Bár mindketten hegedültek és zongoráztak egyikük sem lett hivatásos zenész. Sándor évekig a Felsőgödi Férfikar kórusát vezette. Talán az itt átélt élmények és tapasztalok is sarkalták, hogy gyermekeit zeneszeretetre, közös zenélésre nevelje. Tudását a gyermekeiből alakult kamaraegyüttesben is kamatoztatta mind a hangszerelésben, mind a próbák vezetésében. Anna a kottaírással és – a kezdeti időkben – a darabok betanításával volt nélkülözhetetlen.
Ők azok, akik csendes, imádságos lelkesedésükkel mindig a család mellett állnak és szinte az összes családi koncerten jelen vannak. Istenbe vetett bizalmukat a koncertek előtt rövid fohászuk is tükrözi: “Minden Isten nagyobb dicsőségére!”



Nincsenek megjegyzések: