2016. december 22., csütörtök

Vége az adventi találós kérdéseknek










2016. december 21., szerda

Dec. 20. kedd


·        1.  Jézus hét szava a kereszten. A hét utolsó szó: a haldokló Jézus utolsó szavai, amelyeket az evangéliumok őriztek meg. Melyiket nem mondta Jézus?

a.   Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek.

b. Még ma velem leszel a paradicsomban.

c.   Asszony, íme, a te Fiad; Íme a te anyád!

d. Éli, Éli, lamma szabaktani (Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?)

e   Szomjazom

f  Beteljesedett

Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet!

h   Ha Isten Fia vagy, szállj le a keresztről, és hiszünk neked!



·         2. Családtörténeti képek. Melyik képhez melyik szöveg tartozik:

1.

a.

1952. Tétényi úti Kórház.

Hátul:
Imre Laci bácsi, Mamu, Napa

Elöl:
Cicu, Sándi, Béla, Laci


2.

b.

Anna, Gergő
3.
c.

Béla bácsi, Panni néni, Napa

4.
d.

Bence, Zsuzsa

5.

e.

Apai nagymamám, Straub Zsuzsanna (nagyapám a fronton volt az I. Világháborúban).

Jobb oldalt áll:
Fazakas József

Bal oldalt áll:
Fazakas Katalin

Ölben ül:
Fazakas Sándor

Ül: Fazakas György
6.

f.

Katka, Margit és György

·         Ki ez a zeneszerző? (Le Roncole, 1813 Milánó, 1901) a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzője volt, az opera műfajának kimagasló egyénisége. Művészetével megteremtette az olasz romantikus nagyoperákat, amelyek a XIX. századtól napjainkig a világ operaszínpadainak legnépszerűbb előadásai közé tartoznak. Operáiból: Nabucco, Ernani, Attila, Macbeth, Rigoletto, A trubadúr, Traviata, Az álarcosbál, A végzet hatalma, Don Carlos, Aida, Otello, Falstaff.
a)    Gioacchino Antonio Rossini
b)   Vincenzo Bellini
c)    Gaetano Donizetti
d)   Giuseppe Verdi
·         Ki ez a magyar író? 1885 – 1936, író, költő, műfordító, kritikus, esszéista, újságíró, a Nyugat első nemzedékének kimagasló formaművésze, a XX. századi magyar széppróza és líra egyik legnagyobb alakja. Csáth Géza unokatestvére. A sivár, kaotikus világban is a titkot, a csodát, a szépet, az értéket keresi — jellegzetesen impresszionista eszközrendszerrel. Rácsodálkozik a természeti szépre, az emberi lélek rezdüléseire. A hangulatképek megrajzolása nem csupán lírájában, hanem kis- és nagyepikájában is kulcsszerepet kap: jellemző eljárása a látványelemek sorolása, a benyomások lefestése. A gyermeki látásmód plasztikus képsora az A szegény kisgyermek panaszai (1910) versciklusa; a Számadás ciklus nagy gondolati költeményei is rendre hangulatképekre épülnek. Kosztolányi Dezső regényírói művészete a realizmus talajára épül, elsődleges szándéka a köznapi, értékszegény valóság megragadása (erre épül majd értékfelmutató, értékteremtő törekvése). A lélekábrázolás mestere mind novelláiban, mind regényeiben. Esti Kornél, Pacsirta, Édes Anna.
a)    Ady Endre
b)   Juhász Gyula
c)    Tóth Árpád
d)   Kosztolányi Dezső


2016. december 20., kedd

A DEC. 19.-I (HÉTFŐI) KÉRDÉSEK MEGOLDÁSA:

1. a, b, c, d

2. 1A, 2B, 3C, 4D, 5E

3. D

4. D







A dec. 19.-i (hétfői) kérdések:



Raffaello Sanzio: Erzsébet és Mária, 1517.


 1. Melyik állítás igaz Erzsébettel kapcsolatban?

a.    Az újszövetségi Erzsébet Áron leszármazottja, Zakariás felesége, Keresztelő János anyja, Mária rokona, valószínűleg nagynénje. Héberül Eliseba-nak hívták.

b.   Erzsébetnek csak idős korában született gyermeke, akinek érkezését Gábriel arkangyal adta tudtára férjének, hozzátéve hogy a születendő János a Megváltó előfutára lesz.

c.    Erzsébetet áldott állapotának 6. hónapjában meglátogatta Mária. Amikor találkoztak, János repesett méhében, ezt a hagyomány úgy értelmezi, hogy köszöntötte Urát. Erzsébet örömében így kiáltott Máriához: „Áldott vagy az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse!”.

d.   Képzőművészeti alkotásokon általában magányosan, legtöbbször fejkendővel, köpenyben, idős asszonyként mutatják Erzsébetet.


·         2. Családtörténeti képek. Kösd össze a képeket a helyes felirattal!

1.

a.
Mamu (Dr. Fazakas Józsefné), Mucus néni (Fazakas Györgyné), Hanna (Dr. Fazakas Sándorné)
2.

b.
Gyuri bácsi 80 éves (1993)

Felső sor:
Niki, György, Zoli, Laci, Zsófi

Középső sor:
Margit, Mucus néni, Szilvi, Gyuri bácsi, Domonkos, Bea

Alsó sor:
Katka, Dénes, Laci, Áron
3.

c.
Nagyapám, Dr. Fazakas József az olasz fronton az I. Világháborúban.
4.

d.
Keresztapu (Dr. Fazakas Sándor)
5.

e.
Keresztanyu (Dr. Fazakas Sándorné, Cinci) ölében Cicuval (Pászty Györgyné)

·         


  3. Ki ő? (Kunágota, 1931 Sopron, 2013), Kossuth-díjas magyar zeneszerző, egyetemi tanár. Evangélikus családban született, ami nyomot hagyott későbbi vallásos témaválasztásaiban is. Hitet, erőt, égi üzenetet közvetítő összetéveszthetetlen stílusa egyetemessé és örök érvényűvé teszi művészetét, amely jóllehet magába olvasztja Európa mindig megújuló szellemi áramlatait, „mégis győztes, mégis új és magyar”.  Műveiből: Hét opera: Vérnász, Hamlet, Sámson, Ecce homo, Szávitri, Bölcs Náthán, Margit, a hazának szentelt áldozat. Tavaszhozó kislány, Csalóka Péter, Az elégedetlen kishangya, Lalala, Locarnói motetta; Confessio Augustana; Luther kantáta, A tűz márciusa, Néger kantáta, Hódolat Kodálynak, Gályarab kantáta, Október végi tiszta lángok, Symphonia Ungarorum, Missa Pannonica, Soproni akvarellek.

a)    Lajtha László

b)   Ligeti György

c)    Kurtág György

d)   Szokolay Sándor


·         4. Ki ez a költő? 18771919, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője. A magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja. A műveltségről, irodalomról írt cikkei a fejlődést és a haladást sürgetik. Költészetének témái az emberi lét minden jelentős területére kiterjednek. Hazafi és forradalmár, példamutató magyar és európai. A szerelemről vagy a szülőföldjéről írt versei éppoly lényeges kifejezései az emberi létnek, mint a szabadság, az egyenlőség, a hit vagy a mulandóság kérdéseiről írott költeményei. A szimbolizmus első számú költője (egyszersmind a szecesszióé is). A szimbolizmus és szecesszió jegyében költészeti forradalmat hajtott végre. Egyéni mitológiát teremtett, verseinek középpontjában az ő énje áll. A tér és az idő fiktív. A versvilág elemei jelképesek, a történések lelki-tudati folyamatokra utalnak. Jellegzetes szimbólumai (amelyek csaknem az egész életművet behálózzák): ugar, Léda, pénz, halál, magyarság, kurucság, Isten, forradalom, háború, vénülés, őrzés. Híresek feleségéhez, Csinszkához (Boncza Bertához) írt versei.

   a, Tóth Árpád

   b. Pilinszky János

   c. Lackfi János

   d. Ady Endre






A dec. 18.-i (vasárnapi) kérdések megoldása:


1. aA, bC, aB, dD

2. 1a, 2b, 3c, 4d, 5e

3. b

4. c

5. Borberek mellett, a Maros másik partján:






2016. december 18., vasárnap

A dec. 18.-i (vasárnapi) kérdések:

(Advent 4. vasárnapja)



1. Négy művész Mária Magdolna ábrázolását látjuk. Kösd össze a képet a helyes felirattal!


a

A
Nicolas Régnier (1588/1591–1667): Bűnbánó Mária Magdolna
b

B
El Greco: Mária Magdolna 1576.
c

C
Paolo Veronese: Mária Magdaléna megtérése, (1547 körül)
d

D
Tiziano Vecellio: Bűnbánó Magdolna (Ermitázs) 1565.