2016. december 14., szerda


Dec. 14. szerda


1. Melyik állítás igaz Barnabás apostollal kapcsolatban?

a. Az 1. század elején született Famagustában, (Ciprus) és 61-ben halt meg Szalamiszban (Ciprus) Barnabás, a ciprusi származású apostol.

b. Pál apostol egyik legfontosabb misszionárius társa volt, aki a ciprusi ortodox egyház megalapítója volt.

c. Barnabás nem Jézus közvetlenül választott tanítványa volt, hanem a tizenkét választott tanítványhoz csatlakozott, és missziós tevékenysége alapján minősül apostolnak.

d. Felakasztotta magát, mert elárulta Jézust 30 ezüstpénzért.

2. Hova járt gimnáziumba Musztinagymama/Mimi?

a. Almásfüzitő

b. Szőny

c. Komárom

d. Debrecen


Pacific 231 is an orchestral work by Arthur Honegger, written in 1923.



3. Ki lehet ez a zeneszerző? (Le Havre, 1892 Párizs, 1955.) Svájci származású francia zeneszerző. Emberileg szerény és diszkrét, művészileg pedig igen képzett volt. A „Hatok” csoportjának legjelentősebb alkotói egyénisége volt. (Georges Auric, Louis Durey, Arthur Honegger, Darius Milhaud, Francis Poulenc, Germaine Tailleferre). A 20. század egyik legszemélyesebb hangú zeneszerzője. Zenéjére általában eklekticizmus jellemző (többféle stílus keveredése.) Zenei forrásai: a bachi polifónia, Debussy impresszionizmusa, a gregorián liturgikus zene, a francia népzene, a jazz világa, sőt korának technikai vívmányai is inspirálták (pl.: „Pacific 231” c. műve egy mozdony teljesítményét választja tárgyául.) – Műveiből: Antigoné, opera Szophoklész és Jean Cocteau drámai műve alapján, Dávid király oratórium, Jeanne d'Arc a máglyán (Johanna a máglyán), drámai oratórium. Pacific 231, Rugby, III., „Liturgikus” szimfónia.


Jeanne d’Arc



a. Arthur Honegger


b. Paul Hindemith


c. Igor Sztravinszkij


d. Carl Orff









4. Ki ez az író? 1821 – 1881. Az eltorzult tudatok, a különleges személyiségválságok ábrázolója. A világirodalom és az orosz irodalom mindmáig legnevesebb képviselőinek egyike, a 19. századi orosz irodalom felemelkedésének kulcsfigurája, az ún. filozófiai-ideológiai regény vagy eszme-regény műfajának megalkotója, a lélektani regény mestere. A Bűn és bűnhődés (1866): lélektani elemekkel átszőtt bűnügyi- és fejlődésregény, az író egész addigi munkásságának gondolati és művészeti szintézisét teremti meg e műben. Egy bűnügy kapcsán társadalomelméleti, lélektani és ideológiai kérdéseket boncol. A félkegyelmű (1868) a messianisztikus szemlélet szépirodalmi kifejtése, a polifonikus látásmód megjelenése a regényirodalomban. A Karamazov testvérek (1879–80) – az író utolsó nagy regénye, melynek története egy apagyilkosság körül forog.

a. Puskin

b. Lermontov

c. Tolsztoj

d. Dosztojevszkij


5. Mentőkérdés
A Ciszterci Szent Imre Gimnázium leány kézilabdacsapatának melyik posztját tölti be Bori?

a. center

b. kapus

c. beálló

d. bal szélső

e. egyéb



Nincsenek megjegyzések: