2016. december 21., szerda

Dec. 20. kedd


·        1.  Jézus hét szava a kereszten. A hét utolsó szó: a haldokló Jézus utolsó szavai, amelyeket az evangéliumok őriztek meg. Melyiket nem mondta Jézus?

a.   Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek.

b. Még ma velem leszel a paradicsomban.

c.   Asszony, íme, a te Fiad; Íme a te anyád!

d. Éli, Éli, lamma szabaktani (Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?)

e   Szomjazom

f  Beteljesedett

Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet!

h   Ha Isten Fia vagy, szállj le a keresztről, és hiszünk neked!



·         2. Családtörténeti képek. Melyik képhez melyik szöveg tartozik:

1.

a.

1952. Tétényi úti Kórház.

Hátul:
Imre Laci bácsi, Mamu, Napa

Elöl:
Cicu, Sándi, Béla, Laci


2.

b.

Anna, Gergő
3.
c.

Béla bácsi, Panni néni, Napa

4.
d.

Bence, Zsuzsa

5.

e.

Apai nagymamám, Straub Zsuzsanna (nagyapám a fronton volt az I. Világháborúban).

Jobb oldalt áll:
Fazakas József

Bal oldalt áll:
Fazakas Katalin

Ölben ül:
Fazakas Sándor

Ül: Fazakas György
6.

f.

Katka, Margit és György

·         Ki ez a zeneszerző? (Le Roncole, 1813 Milánó, 1901) a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzője volt, az opera műfajának kimagasló egyénisége. Művészetével megteremtette az olasz romantikus nagyoperákat, amelyek a XIX. századtól napjainkig a világ operaszínpadainak legnépszerűbb előadásai közé tartoznak. Operáiból: Nabucco, Ernani, Attila, Macbeth, Rigoletto, A trubadúr, Traviata, Az álarcosbál, A végzet hatalma, Don Carlos, Aida, Otello, Falstaff.
a)    Gioacchino Antonio Rossini
b)   Vincenzo Bellini
c)    Gaetano Donizetti
d)   Giuseppe Verdi
·         Ki ez a magyar író? 1885 – 1936, író, költő, műfordító, kritikus, esszéista, újságíró, a Nyugat első nemzedékének kimagasló formaművésze, a XX. századi magyar széppróza és líra egyik legnagyobb alakja. Csáth Géza unokatestvére. A sivár, kaotikus világban is a titkot, a csodát, a szépet, az értéket keresi — jellegzetesen impresszionista eszközrendszerrel. Rácsodálkozik a természeti szépre, az emberi lélek rezdüléseire. A hangulatképek megrajzolása nem csupán lírájában, hanem kis- és nagyepikájában is kulcsszerepet kap: jellemző eljárása a látványelemek sorolása, a benyomások lefestése. A gyermeki látásmód plasztikus képsora az A szegény kisgyermek panaszai (1910) versciklusa; a Számadás ciklus nagy gondolati költeményei is rendre hangulatképekre épülnek. Kosztolányi Dezső regényírói művészete a realizmus talajára épül, elsődleges szándéka a köznapi, értékszegény valóság megragadása (erre épül majd értékfelmutató, értékteremtő törekvése). A lélekábrázolás mestere mind novelláiban, mind regényeiben. Esti Kornél, Pacsirta, Édes Anna.
a)    Ady Endre
b)   Juhász Gyula
c)    Tóth Árpád
d)   Kosztolányi Dezső


Nincsenek megjegyzések: