2016. december 3., szombat


Dec. 3. szombat



1. A Máté apostollal kapcsolatos állítások közül melyik igaz?

a. Máté apostol Jézus első követőinek és apostolainak egyike volt. Nem tudjuk, mikor született, de tudjuk, hogy kb. Kr.u. 60-ban halt meg.

b. Máté másik neve Lévi volt. Neve a héber Matthai (a Mattitjahu rövidebb alakja) szóból származik, jelentése: Jahve ajándéka.

c. Civil foglalkozása vámszedő volt, amely foglalkozást (és annak űzőit) az izraeliták megvetették, mivel rengeteget dolgoztak a saját zsebükre is.

d. Máté Kafarnaumban (szülőhelyén) dolgozott, ahol – találkozván Jézussal – felhagyott addigi munkájával és követte Jézust.

e. Jézus halála után elhagyta Palesztinát, és Etiópiában hirdette az örömhírt. Később hitének megtagadását követelték tőle, de ő ezt nem tette meg, és ezért halálra kínozták.

f. A Máté név számtalan nyelven ismert:
Arab: Matto
Albán: Mate
Angol: Matthew, Matt
Cseh: Matouš, Matěj, Matyáš
Dán: Mattæus
Finn: Matias
Francia: Matthieu
Gaelic: Mian
Görög: Ματθαιο
Holland: Mattheüs
Horvát: Mate
Haiti kreol: Matye
Izlandi: Matteus
Inuktitut: Matiusi
Japán: Matoke
Latin: Mattheus
Lengyel: Mateusz
Maori: Matiu
Német: Matthäus, Matthias
Norvég: Matteus
Olasz: Matteo
Orosz: Матфей
Plattdüütsch: Mattaeus
Portugál: Mateus
Román: Matei
Szerb: Матеј
Szlovák: Matúš
Spanyol: Mateo
Svéd: Matteus
Török: Matta
Ukrán: Матвей
Vietnami: Mattheâu





2. A családban egyvalaki tudta jól a „labdaiskolát.” Ki?

a. Ubul nagypapa

b. Janka

c. Musztinagymama/Mimi

d. Muszti/Nagyapó

3. Ki az a zeneszerző, aki az itt felsorolt műveket szerezte és A mester és Margarita c. Bulgakov-regényben is szerepel? Fantasztikus szimfónia, Requiem, Rómeó és Júlia drámai szimfónia, Faust elkárhozása, Rákóczi-induló, Te Deum. Operák: Benvenuto Cellini, A trójaiak.

a. Johannes Brahms (Hamburg, 1833 Bécs, 1897) német zeneszerző.

b. Felix Mendelssohn-Bartholdy (Hamburg, 1809 Lipcse, 1847) német zeneszerző

c. Robert Schumann [Zwickau, 1810 Endenich (Bonn mellett), 1856] német zeneszerző.

d. Hector Berlioz (La Côte-Saint-André, 1803 Párizs, 1869) francia romantikus zeneszerző, karmester, író, zenekritikus.


4. Az alábbiakban néhány magyar reformátort és ugyanannyi jellemzést találunk. Kösd össze a megfelelő párokat!

A.
Szegedi Kis Istn
a.
1505 1572 Ráckevén szolgált, református lelkészként és dunamelléki szuperintendensként (püspökként). Békésen és Mezőtúron gimnáziumot neveztek el róla.
B.
Sztárai Mihály

b.
(? – 1575?) reformátor, evangélikus lelkész, énekszerző, a 16. századi magyar reformáció és irodalom jelentős alakja. Nevét több oktatási intézmény viseli:
Sztárai Mihály Általános Iskola (Pécs), Sztárai Mihály Református Általános Iskola és Óvoda (Siklós), Sztárai Mihály Gimnázium (Tolna).
C.
Dévai Bíró Mátyás

c.
~15001545 az első magyar reformátor. Budán írta 52 tételét, melyekben a reformáció rendszerét, célját foglalta pontokba. Kassa város tanácsa hívta meg lelkészül, itt bevezette az úrvacsora két szín alatti vételét és a nemzeti nyelvű istentiszteletet, amiért bebörtönözték. 1544-ben Debrecen választotta meg lelkészének. A „magyar Luther” névvel illették, de szellemileg közelebb állt a humanista Melanchtonhoz, mint a konzervatívabb Lutherhez.
D.
Méliusz Juhász Péter

d.
15321572, református püspök, egyháztudós, író, botanikus, a magyarországi reformáció legeredetibb és legnagyobb, legszélesebb hatású vezéregyénisége. 1561 végétől haláláig debreceni református püspök.
E.
Huszár Gál, Gallus Anaxius


e.
(1512 Pápa, 1575) reformátor, nyomdász, énekszerző, evangélikus szuperintendens. A Heidelbergi káté magyarra fordítója. Az ő debreceni városi nyomdájából született a mai Alföldi nyomda. A Bp. Deák téri Evangélikus Könyvesbolt róla van elnevezve.
F.
Heltai Gáspár

f.
1500—1574, reformátor, protestáns (kolozsvári szász) lelkész, szépíró, műfordító és nyomdász. A magyar késő reneszánsz irodalom kiemelkedő képviselője, az európai színvonalú magyar széppróza egyik megteremtője, a Száz fabula és a Chronica az magyaroknak dolgairól szerzője.
G.
Szenczi Molnár Albert


g.
1574 1634, magyar református lelkész, nyelvtudós, filozófus, zsoltárköltő, egyházi író, műfordító. Latin szótára és nyelvtana sokáig használatban volt.
H.
Sylvester János


h.
~1504 – 1551 után (Erdősi Sylvester) humanista tudós, bibliafordító, a magyar esszéirodalom megteremtője. A Nádasdy alapította nyomdát vezette Sárváron. Róla nevezték el a Sylvester Gimnáziumot.
I.
Kecskeméti Vég Mihály

i.
XVI. századi protestáns énekszerző. 54. zsoltára kiemelkedik a kor zsoltárfordításai közül, erőteljes képekben, költői szemléletességgel adja vissza az eredeti szöveg szavait (1561-1567). Kodály Zoltán az ő énekének felhasználásával komponálta a Psalmus Hungaricus-t 1923-ban.


5. Mentőkérdés

Borberekben úgy volt felszántva a Konc hegy oldala, hogy messziről, már a vonatból is látszott a szász tulajdonos neve. Mi látszott a hegyen?

a. Binder

b. Kamla

c. Tankó

d. Fazakas



Nincsenek megjegyzések: