2016. december 5., hétfő

Dec. 5. hétfő


1. Melyik állítás igaz Lukács evangélistával kapcsolatban?

a. Lukács orvos volt.

b. Születési dátumát nem ismerjük, 84 körül halt meg.

c. A Lukács evangélium és az Apostolok cselekedetei írója.

d. A szíriai Antiokheia városában született, valószínűsíthető, hogy ő maga is szír volt.

e. A középkorban a festők védőszentjükül választották, ezért sok helyen a festők és rokon művészek céhét Lukács-céhnek nevezték. Némely város Lukács-céhébe tartoztak a fafaragók, az aranyverők, az ötvösök, a vésnökök és egyéb ágai az iparnak; Delftben a fajanszfestők és gyárosok.

f. Mindegyik állítás igaz.

g. Mindegyik állítás hamis.

2. Mi volt a foglalkozása édesapámnak, Dr. Fazakas Józsefnek?

a. vegyész-biokémikus, aki a Tankó-Robison észtert fölfedezte

b. fizikus, aki magfizikai kutatásokkal foglalkozott

c. könyvtáros, tudományos kutató az Országos Széchenyi Könyvtárban, aki a Bibliothecarius Emeritus elismerő címet is megkapta

d. mérnök, az Erzsébet híd és a metró tervezője

3. Melyik zeneszerzőre illik e leírás: (Doborján, 1811 Bayreuth, 1886), a 19. századi romantika legjelentősebb magyar zeneszerzője és minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze, karmester és zenetanár. Lányát, Cosimát Wagner vette feleségül. Műveiből: Esz-dúr zongoraverseny, A-dúr zongoraverseny, Haláltánc, Szent Erzsébet legendája, Krisztus, Via crucis, Esztergomi mise, Faust-szimfónia, Második Mefisztó-keringő, Magyar rapszódiák, Rákóczi-Marsch.

a. Richard Wagner

b. Carl Maria von Weber

c. Liszt Ferenc

d. Hector Berlioz

4. Kire ismersz rá e magyar költőben: 1763 1845. Baróti Szabó Dáviddal és Kazinczyval 1787-ben megalapította az első magyar irodalmi társaságot (Kassai Magyar Társaság). Országszerte sokan csatlakoztak hozzájuk. Elindították a Magyar Museum (1788–1792) című irodalmi folyóiratot – az első ilyet Magyarországon. A francia forradalom eszméinek híve lett, és annak első intézkedéseit üdvözölte. 1792-ben a Magyar Museumban megjelent A franciaországi változásokra című verséért feljelentették. Megvádolták a Martinovics-mozgalomban való részvétellel is. 1794-ben letartóztatták. A perben tisztázódott ugyan, hogy a jakobinus szervezkedésben nem vett részt, mégis egy évi börtönre ítélték a törvényellenes mozgalom feljelentésének elmulasztása, és „veszedelmes elvei” miatt. Előbb a budai, majd a kufsteini börtönbe került.

a. Bessenyei György

b. Batsányi János

c. Kazinczy Ferenc

d. Berzsenyi Dániel

5. Mentőkérdés
Hogy hívták Rippl Rónai József feleségét?

 

 a. Bányai Zorka










b. Baudrion Lazarine









c. Baudrion Claudine










e. Anette Paris

Nincsenek megjegyzések: