2016. december 9., péntek

Dec. 9. péntek


1. Heródes Antipász-szal kapcsolatban melyik állítás hamis?

a. Kr. e. 22-ben született és Kr. u. 40-ben halt meg.

b. Zsidó negyedes fejedelem volt Galileában Kr. e. 4-től Kr. u. 39-ig.

c. Nagy Heródes fia volt.

d. Kr. u. 28-ban Rómából megszöktette féltestvérének, Heródes Fülöpnek feleségét, Heródiást és annak leányát, Salomét.

e. Keresztelő János gyakran megfeddte Heródes Antipászt Heródiással való törvénytelen viszonyáért.

f. Heródes Antipász – jóllehet Keresztelő János tisztelője volt –, Szalóménak tett ígérete miatt lefejeztette Keresztelő Jánost.

g. Amikor Jézust elfogták, Pilátus Heródes Antipászhoz küldte Jézust. Heródes Antipász csodát szeretett volna látni, de amikor Jézus nem tett ilyet, visszaküldte Pilátushoz.

h. Ő rendelte el a betlehemi gyermekgyilkosságot.


2. Az 1956-os forradalom alatt Béla és én „Amerikából jöttem” játékot játszottunk. Mit tettünk fel Mamunak és Napának, amit azonnal kitaláltak? (L. - rádióbemondóként: „Csend, nyugalom van és béke, a statáriumnak vége.” B.: a konyhaszék alatt: „Bummm, bummm, ratatatata.)

a. RH (ruszkik, haza!)

b. HR (hazudik a rádió)

c. HK (hazudik Kádár)

d. HH (Hruscsov hazudik)


3. Ki volt ez a verista zeneszerző? (Párizs, 1838 Bougival, 1875) francia zeneszerző. 
[A verizmus (vero = igaz; verizmus = realizmus, valószerűség) opera irányzat, amely a kor realista irodalmának (Zola, Ibsen stb.) volt a zenei megfelelője. A verizmus gyökerei Franciaországba nyúlnak vissza, Bizet „Carmen” című operája indította útjára ezt a stílusirányzatot, de Olaszországban bontakozott ki legintenzívebben.] 
Élete utolsó alkotása volt a Carmen, amellyel azt remélte, hogy ez végre áttöri a francia közönség közönyét. A várt siker elmaradt, és a bemutató után néhány nappal a nagybeteg zeneszerző elhunyt. A Carmen későbbi előadásai viszont már hatalmas sikereket arattak, a mű pedig a közönség egyik nagy kedvence lett, és a mai napig az egyik legismertebb és leggyakrabban játszott opera. Műveiből: Gyöngyhalászok c. opera, Carmen c. opera, Az arles-i lány c. színpadi kísérőzene.

a. Giacomo Puccini

b. Ruggero Leoncavallo

c. Pietro Mascagni

d. Georges Bizet


4. A művei alapján ismerd fel a költőt: Ágnes asszony, Szondi két apródja, A walesi bárdok, Toldi-trilógia; Buda halála, Bolond Istók, Családi kör.

a. Jókai Mór

b. Petőfi Sándor

c. Arany János

d. Madách Imre


5. Mentőkérdés
Melyik meghatározás melyik névhez tartozik?


1.
I. (Szent) István
a.
(1074? – 1116) magyar király 1095-től, horvát király 1097-től, Dalmácia királya 1106-tól haláláig. Apja I. Géza király, anyja Zsófia királyné, aki a belga-limburgi Arnulf herceg leánya volt. Már életében Európa egyik legműveltebb uralkodójaként tartották számon. Híressé a középkorban felvilágosultnak számító politikájával vált. Legismertebb kijelentése az, amelyben a boszorkányok létezését tagadja meg.

2.
IV. (Boldog) Károly
b. (Persenbeug, Ausztria, 1887 Funchal, Madeira szigete, 1922), osztrák főherceg, a Habsburg–Lotaringiai-ház utolsó uralkodója, 1916 és 1918 között az utolsó magyar király. Két évi uralkodása után Ausztriát és Magyarországot köztársasággá kiáltották ki. Nem mondott le, de az új államformát elfogadta. 1921-ben két alkalommal is megpróbált visszatérni a trónra, sikertelenül.


3.
I. (Szent) László
c. Születési nevén Vajk (969 körül –1038) az utolsó magyar nagyfejedelem és az első magyar király. A keresztény magyar állam megteremtője, az egyik első magyar katolikus szent, a magyar és az európai történelem kiemelkedő alakja. Erőskezű, hatalmas termetű férfi volt.


4. 
Könyves Kálmán
d.
(1046 Nyitra, 1095) magyar király 1077-től, horvát király 1091-től haláláig. I. Béla király és Richeza királyné másodszülött fia. Nevéhez fűződik a magántulajdon védelmének megszilárdítása, a Horvát Királyság elfoglalása (1091) és az első magyar szentek avatása. Őt magát 1192-ben avatták szentté. Torda mellett harcolt a kunokkal. A túlerővel szemben azonban vissza kellett vonulnia a hegy irányába, de a kunok üldözőbe vették a magyar sereget. Feltekintett az égre, és Istenhez fohászkodott; ebben a pillanatban a hegy kettéhasadt. (A monda szerint így keletkezett a Tordai-hasadék.)


Nincsenek megjegyzések: