2016. december 8., csütörtök

Dec. 8. csütörtök

1. Melyik állítás nem igaz I. Heródessel (Nagy Heródessel) kapcsolatban?

a. Valószínűleg Askelónban született Kr. e. 74/73-ban és Jeruzsálemben, Kr. e. 4-ben halt meg.

b. A Római Birodalom kliens királyságaként létező Júdea királya volt Kr. e. 37-től haláláig, Kr. e. 4-ig.

c. Arab származású, római polgár volt.

d. Élete előre haladtával tébolyodottság lett úrrá rajta, amely az addig jó szándékú despotát zsarnokká változtatta.

e. Ő volt a zsidók királya, amikor Jézus megszületett.

f. Fogadta a napkeleti bölcseket.

g. Ő rendelte el a betlehemi gyermekgyilkosságot.

h. Jézus megmenekült, mert Józsefet álmában angyal figyelmeztette s Egyiptomba menekítette a gyermeket s Máriát. Onnan ismételt angyali figyelmeztetésre csak Heródes halála után tértek vissza.

i. Lefejeztette Keresztelő Jánost.

j. Heródes Antipász a fia volt.

2. Anyu/Mamu mit vitt a tálcán, amikor egy orosz katona le akart négyünket (Mamu, Napa, Béla, Laci) lőni, amikor szaladtunk le a pincébe az 1956-os forradalom alatt?

a. Paradicsomlevest

b. Paradicsomlevest és zsíros kenyeret

c. Paradicsomos káposztát és sült krumplit

d. Rántottát és olívabogyót


3. Ki lehet ez a zeneszerző? (Votkinszk, 1840 Szentpétervár, 1893) orosz romantikus zeneszerző. Művészetében egyesíti a nyugati romantika vívmányait az orosz nemzeti hagyományokkal. A kivételes tehetséggel megáldott orosz mester tragikusan ellentmondásos személyiség. A lelki nyugalom pillanatai ritkák voltak nála. Érzékeny lelki alkata emberi kapcsolataiban nehézségeket okozott. A zenéjéből áradó szépség, tisztaság és harmónia azonban gyakran segített e nehézségek és lelki problémák leküzdésében. Műveiből: „Vihar”, „Hamlet”, „Rómeó és Júlia” nyitányfantázia. Hat szimfónia. „B-moll zongoraverseny”, „D-dúr hegedűverseny”. Operák: „Anyegin” „Pique Dame”. Balettek: „Hattyúk tava”, „Csipkerózsika”, „Diótörő.”

a. Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij

b. Szergej Rahmanyinov

c. Mihail Ivanovics Glinka

d. Pjotr Iljics Csajkovszkij

4. Ki lehet ő? 1823 – 1849. A romantikát is képviselve lépett a költői pályára, de annak szélsőséges elemeivel hamart szakított, és létrehozta saját, öntörvényű világát. A magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja. Közel ezer verset írt rövid élete alatt. A lírát a dalköltészet jegyében forradalmasította. Elutasította az érzelmes almanachlírát, és az irodalmat (is) az önkifejezés színterévé formálta. A szabadság és a természetesség érvényesítésére törekedett a költészetben, a közéletben, a politikában. A népköltészetet beemelte a nemzeti kultúrába, ezzel évtizedekre döntően meghatározta a magyar líra fejlődésvonalát. Számos verse került be a népdalok közé. A forradalom vezéralakja, a szabadságharc híve és katonája volt, utóbb mindkettőnek szimbóluma lett.

a. Jókai Mór

b. Petőfi Sándor

c. Arany János

d. Madách Imre


5. Mentőkérdés
Melyik állítás igaz?


a. Marc Chagall (Moise Zaharovics Sagalov,) (Vityebszk, Orosz Birodalom, 1887 Saint-Paul-de-Vence, Franciaország, 1985) belorusz–zsidó származású honosított francia festőművész, a modern festészet egyik kiemelkedő alakja volt.

Chagall: A holdkóros, 1911-1912

b. Felesége Bella Rosenfeld, egy jómódú ékszerész lánya volt.



c. A reimsi katedrális színes ablakait Chagall festette.



d. Chagall gyakran járt Pannonhalmán.




Nincsenek megjegyzések: