2016. december 5., hétfő

Dec.4. vasárnap (advent 2. vasárnapja)


Márk, feje felett szárnyas oroszlánnal



1. Melyik állítás hamís Márk apostolról?

a. Márk evangélista (14 72), a Lévi törzséből való pap volt és Cyrenaica tartományban született.

b. A keresztyénség egyiptomi elterjedése Márk apostol nevéhez fűződik. Az egyiptomi kopt ortodox egyház megalapítója, amelynek Alexandriában ő volt az első püspöke.

c. Márk evangélista keresztény ikonográfiai attribútuma általában a szárnyas oroszlán. (Az ikonográfia a keresztény témájú művek, motívumok, képi és tartalmi jellegzetességek összefoglaló neve. Az attributum az ikonográfiában jelképes, ill. jelvényszerű tárgy, esetleg ember- vagy állatalak, mely az ábrázolt személyt vagy allegóriát teszi felismerhetővé.) 

2. Hol szolgált ükapátok, Tankó József református lelkész? (Aki az én anyai nagyapám volt.)
a. Budapest, Kelenföldi Református Egyházközség
b. Budapest, Nagyvárad téri Református Egyházközség
c. Borbereki Református Egyházközség
d. Alvinci Református Egyházközség

3. Melyik zeneszerzőre illik e jellemzés? (Żelazowa Wola, 1810 – Párizs, 1849), lengyel származású zeneszerző, zongoravirtuóz, a zongoramuzsika történetének jelentős egyénisége. Műveit csaknem kizárólag zongorára írta. A közélettől visszavonult. Tragikus, nagy szerelme volt George Sand, a különc francia romantikus írókhoz sorolt báróné. Művei: noktürnök, mazurkák, keringők, balladák, scherzók, prelűdök, Forradalmi etűd, Perc keringő, Fantaisie-Impromptu, b-moll szonáta, 2 zongoraverseny.

a. Liszt Ferenc

b. Frederic Chopin

c. Camille Saint-Saëns (1835-1921)

d. Felix Mendelssohn-Bartholdy

4. Ki ez a magyar költő? Nyelvújító és irodalomszervezői tevékenységével a reformkor előtti évtizedekben a nemzeti felemelkedés és önállósulás ügyét szolgálta. A Martinovics-féle összeesküvés ürügyén 1794 - 1801 közt börtönben (többek közt Kufsteinben) raboskodott. Klasszicista elveket vallott, ízléseszménye a "fentebb stíl", azaz a szépség ideája volt. A klasszikus minták hű követését előbbre tartotta, mint az eredetiséget.

a. Kazinczy Ferenc

b. Berzsenyi Dániel

c. Batsányi János

d. Bessenyei György

5. Mentőkérdés:
Melyik állítás hamis a homousion – homoiusionnal kapcsolatban?

a. Homousion = egylényegű;

b. Homoiusion = hasonló lényegű;

c. Az áriánus eretnekek szerint Jézus hasonló (homoiusion) Istenhez, míg a római katolikus egyház szerint Isten és Jézus egylényegű (homousion);

d. Madách Imre ironikus példája Az ember tragédiája VII. színében;

e. A két fogalom a Jónás könyvében szerepel.


Nincsenek megjegyzések: