2016. december 7., szerda

Dec. 7. szerda


1. Melyik állítás nem igaz Keresztelő János vonatkozásában?

a. Keresztelő János Ioannes Baptista, Kr. e. 7 körül (hat hónappal Jézus előtt) született és Kr. u. 29-ben halt vértanúhalált.

b. Anyai ágon Jézus rokona (unokatestvére) volt. Apja Zakariás, zsidó pap volt, anyja Erzsébet.

c. Azonos János evangélistával, „akit Jézus szeretett.”

d. A Jordán folyó vizében keresztelte meg az embereket. (Ezért „Keresztelő” és innen ered a keresztség.) Maga Jézus is elment hozzá megkeresztelkedni.

e. „Teveszőr ruhát, és dereka körül bőrövet viselt, tápláléka pedig sáska és erdei méz volt” és gyakran böjtölt.

f. Heródes Antipász király bár tisztelte és félt tőle, mert szent embernek tartotta, mégis elfogatta Jánost, mert az elítélte amiatt, hogy a testvére feleségét, Heródiást vette el. Heródiás manipulációi következtében a király lefejeztette Jánost. (Mikor Heródiás lánya, Salomé táncolt a király előtt, az megígérte, hogy teljesíti egy kívánságát, az anyja pedig utasította Salomét, hogy Keresztelő János fejét kérje egy tálcán.)


2. Melyik állítás nem igaz Fazakas Réka Eszterrel kapcsolatban?

a. Dr. Fazakas Béla leánya.

b. Édesanyja Hajdú Judit.

c. A debreceni MODEM (Modern és Kortárs Művészeti Központ) munkatársa volt.

d. Most a fővárosi Műcsarnokban személyi asszisztens.

e. A Cerkaland című saját kiállítása nagy siker volt, ahol több százas ceruza gyűjteményét mutatta be. A megnyitót Karafiáth Orsolya mondta 2013-ban.




3. Ki lehet ez a zeneszerző? (Németgyula, 1810 – Budapest, 1893). Magyar zeneszerző, karmester, zongoraművész és pedagógus egy személyben. A XIX. sz.-i magyar zenekultúra vezető egyénisége, a verbunkos muzsikára épülő magyar nemzeti opera megteremtője. Szövegkönyvírója Egressy Béni volt. A Pesti Magyar Színház karmestere, az Országos Magyar Daláregyesület karnagya és házi zeneszerzője. A Kölcsey Ferenc Himnuszának megzenésítésére kiírt pályázatot megnyerte 1844-ben. Vezetésével alakult meg 1853-ban a Filharmóniai Társaság, közreműködött a Zeneakadémia megalakításánál is (1875), amelynek ezután tíz éven át igazgatója és zongoratanára volt. Az 1884-ben megnyíló operaház főzeneigazgatója lett. Operáiból: Bátori Mária, Hunyadi László, Bánk bán, Sarolta, Dózsa György, Brankovics György, István király.

a. Egressy Béni

b. Erkel Ferenc

c. Mosonyi Mihály

d. Bartók Béla


4. Ki volt ez a magyar író? 1825 – 1904. Regényíró, a „nagy magyar mesemondó”, országgyűlési képviselő, főrendiházi tag. Igen termékeny író volt. Regényeiben a romantikus jegyek a realizmus jegyeivel keverednek. Néhány regénye: Erdély aranykora, Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán, Szegény gazdagok, A kőszívű ember fiai, Fekete gyémántok, Eppur si muove - És mégis mozog a föld!, Az arany ember, A lőcsei fehér asszony.

a. Jókai Mór

b. Petőfi Sándor

c. Arany János

d. Madách Imre


5. Mentőkérdés
Mi a mélységélesség?

                a. A zársebesség (záridő, megvilágítási idő) másik neve. A leggyakrabban használt záridők:

1/30 sec
1/60 sec
1/125 sec
1/250 sec
1/250 sec

         b. A fényrekesz neve, amellyel az objektíven áthaladó fény mennyisége szabályozható. A szabvány blendeértékek a következők: 1; 1,4: 2; 2,8; 4; 5,6; 8; 11; 16; 22; 32; 45; 64; 128.

         c. A mélységélesség az a sáv, amely egy fényképen az élesen megjelenő részt foglalja magába. A kép legélesebb része a fókuszpontnál van, ezért célszerű azt a témára vagy a téma azon részére irányítani, melyre a fotós a figyelmet terelni kívánja.

         d. A mélységélesség annak a sávnak a reciproka, amely egy fényképen az élesen megjelenő részt foglalja magába.

Nincsenek megjegyzések: