2016. december 18., vasárnap

A dec. 18.-i (vasárnapi) kérdések:

(Advent 4. vasárnapja)



1. Négy művész Mária Magdolna ábrázolását látjuk. Kösd össze a képet a helyes felirattal!


a

A
Nicolas Régnier (1588/1591–1667): Bűnbánó Mária Magdolna
b

B
El Greco: Mária Magdolna 1576.
c

C
Paolo Veronese: Mária Magdaléna megtérése, (1547 körül)
d

D
Tiziano Vecellio: Bűnbánó Magdolna (Ermitázs) 1565.








2. Családtörténeti képek. Kösd össze a képeket a helyes felirattal!




1.

a.
Kolozsvár, Bethlen utca. Itt lakott nagyapám Dr. Fazakas József és családja: Straub Zsuzsanna, F. József, F. Katalin, F. György és F. Sándor.
2.

b.
Debrecen, Sesztina utca. Itt lakott Kolozsvárról való átköltözésük után nagyapám, Dr. Fazakas József és családja: Straub Zsuzsanna, F. József, F. Katalin, F. György és F. Sándor.
3.

c.
Gyuri bácsi hegedül a debreceni házban.
4.

d.
Siófoki nyaralás. Balról jobbra Havasi Zoli, Laci, Katka, György, Margit, Béla, Havasi Péter.
5.

e.
Gyuri bácsi, Apu (Napa), Keresztapu (Sándor bácsi)







· 3. Ki ez a zeneszerző? (Dicsőszentmárton, 1923 Bécs, 2006) Kossuth-díjas magyar zeneszerző. Tanulmányait a kolozsvári zenekonzervatóriumban, majd a budapesti Zeneakadémián végezte. 1956 után a kölni rádióhoz került külső munkatársként. Itt megismerkedett Karlheinz Stockhausennel, aki nagy hatással volt művészetére. Bécsben, később Hamburgban telepedett le. Műveiből: Pletykázó asszonyok, Artikulation, Atmosphères, Aventures. Polgárpukkasztásra való a Poéme symphonique 100 metronómra (ebben száz metronóm ketyeg egyszerre, mindegyikük más tempóra beállítva, míg végül csak egy marad), Requiem, Lux aeterna, Lontano, Le grand macabre opera (Hieronymus Bosch A halál diadala c. festménye nyomán), Hungarian Rock, Passacaglia ungherese, Clocks and Clouds, San Francisco Polyphony, Nonszensz Madrigálok, Magyar Etűdök.

a)    Lajtha László

b)   Ligeti György

c)    Kurtág György

d)   Szokolay Sándor




4. Ki ő? 1905 1937 Huszadik századi magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Az élet kegyetlen volt vele, hisz félárva gyermekkora tele volt lemondással, felnőttként szembesült a meg nem értéssel. Zaklatott magánéletét érzelmi válságok, szerelmi reménytelenségek terhelték, és az ehhez társult rendszertelen életvezetése oda juttatta, hogy összeomlott az idegrendszere. A zavaros elmeállapotú költő a balatonszárszói vasútállomáson egy vonat alá került és szörnyethalt. Mindössze harminckét évet élt, az Ady Endre utáni magyar költészet legjelentősebb alakja. Gazdag formanyelve a magyar költészet legrégibb hagyományaiból, az avantgárd irányzatok közül elsősorban a szürrealizmusból táplálkozott: világlátásában, villódzó fantáziájában és versnyelvében a szabad képzettársítások főszerepet kapnak. A költői kifejezésmód megújítására törekedett, a művészetet világteremtő erejűnek vallotta.

a)    Babits Mihály

b)   Móricz Zsigmond

c)    József Attila

d)   Illyés Gyula


5. Mentőkérdés:
A vaktérképen jelöld be, hol van Alvinc!






Nincsenek megjegyzések: