2010. június 18., péntek

Mályva: bocsánatkérés


Malva sylvestris
 
Mályva (lat. malva): a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó több növénynemzetség latinból eredő gyűjtőneve. - E családba tartozik a mályvacserje (Hybiscus), a mályvarózsa papsajtmályva (malva neglecta) is. Theophrasztosz és Dioszkoridész orvosi munkáiban a ~k szembetegségek ellen hasznos gyógyszerek. E megállapítást a róm. szerzők is átvették. Így az 1. sz: Scribonius Largus, aki Compositiones c. művében hideglelés és köszvény elleni fölhasználását is említi. Ismerték női bajok elleni gyógyhatását is. - Ikonográfia: A virág már az ókorban is nagy megbecsülésnek örvendett. Levele gyógyhatású, Pütagorasz állítólag „szentséges”-nek nevezte. Az ókori virágnyelvben a bocsánatkérés kifejezésére használták a ~t. A kk. képeken is a bocsánatkérés ill. a megbocsátás jele. A ker. növényszimbolikában a ~k Mária-jelképek, a Szűzanya gyógyító erejének szimbólumai. Szt Simeon attrib-a. 
 
(Forrás:
http://lexikon.katolikus.hu/M/m%C3%A1lyva.html )


A mályva (Malva) a mályvafélék (Malvaceae) családjának névadó nemzetsége. 25–30 lágy szárú (egyéves, kétéves és évelő) növényfaj tartozik ide. A nemzetség Afrika, Ázsia és Európa mérsékelt égövi, szubtrópusi és trópusi területein elterjedt.
A levelek váltakozó állásúak, tenyeresen karéjosak, vagy hasadtak. A virágok 0,5-5 cm átmérőjűek, pártáját 5 rózsaszín vagy fehér sziromlevél alkotja.
Számos faját kerti virágként termesztik, mások inváziós fajok, különösen Amerikában, ahol nem őshonosak. Több faja ehető levélzöldségként.


Néhány faj:

Pézsmamályva

Malva moschata 20060708163508wp.jpg
A papsajtmályva, közönséges mályva, kereklevelű mályva vagy egyszerűen papsajt (Malva neglecta) a mályva nemzetségbe tartozó növényfaj. Európában, Ázsiában, Észak-Afrikában honos, gyomos társulásokban világszerte elterjedt. A félárnyékos és napsütéses élőhelyeket kedveli; nem túl igényes a talaj minőségével szemben, de a magas sótartalmú vagy nehézfémeket tartalmazó talajt nem viseli el. Zöldségként és gyógynövényként is felhasználják, de a talaj nitráttartalma feldúsulhat a levelekben.
Papsajtmályva

Malva neglecta01.jpg
Erdei mályva
Az erdei mályva (Malva sylvestris; magyar népies nevei: csúszóka, fűdző rózsa, nagy papsajt) a mályva  Európában elterjedt, lágy szárú gyógynövényfaj, amely a parlagon hagyott területeket, töltéseket kedveli. 

Hatóanyagai

Nyálkaanyagokat, flavonoid-szulfátokat, kis mennyiségű cseranyagot tartalmaz. A virágban kis mennyiségben antociánok, malvidin és delfinin található.

Felhasználása

Belsőleg a virágot, ritkábban a levelet a székrekedés és a görcsös vastagbélgyulladás tüneti kezelésére, valamint köhögéscsillapítóként használják hörgőbántalmak esetén. Külsőleg, a bőrgyógyászatban, bőrbetegségeknél, szájüreg betegségeinél fájdalomcsillapító, nyálkahártya-nyugtató hatású. Viszketéscsillapítóként és bőrnyugtatóként alkalmazzák. 

Gyógyhatása

A növény valamennyi hatására kiterjedő teljes körű gyógyszerészeti vizsgálat ma még nem létezik. Csupán az újabb keletű, egereken végzett laboratóriumi kísérletek bizonyították, a poliszacharidok immunrendszert serkentő hatását (a mályvával rokon orvosi ziliz gyökérkivonatával végzett kísérlet során).
Mindeddig a növénynek semmilyen mérgező hatása nem ismert, még hosszan tartó alkalmazása esetén sem.
Mallow January 2008-1.jpg


Nincsenek megjegyzések: